Blog
petak, prosinac 29, 2006

Vrijeme viroza, suhog zraka u stanovima, zimskog smoga i magle udruženo sa velikim okupljanjima ljudi u istoj prostoriji često rezultira nekom virozicom ili upalom grla sa suhim i nadražujućim kašljom.
Pomoć? Vlažiti grlo, čajevima i pastilama. Isprati nosiće fiziološkom otopinom a možete si pomoći i sami u smislu spravljanja domaćih sirupa.
Kod kupovnih sirupa, čast nekim izuzecima, primjećujem malu doza djelatne tvari i veliki udio šećera.
Uzmite za primjer Sirup islandskog lišaja ( Lichen Islandicus). Islandski lišaj je biljna droga sa blagim antibiotskim i ekspektorirajućim djelovanjem.Međutim, u oblicima ( pastilama i sirupima) u kojima se nalazi na našem tržištu- nalaze se, jednostavno, preniske doze da bi djelovao antibiotski.
Islanski lišaj vam je jako gorka biljna droga i nema tog korigensa okusa koji bi znatno ublažio njegovu gorčinu. A ono što kupujemo u ljekarnama pod nazivom Sirup islanskog lišaja je sirup sa malom dozom ljekovite tvari ,zašećerena vodica bez nekog značajnijeg djelovanja.
 
Nego da se ja odmaknem od Islandskog lišaja ( koji u ljekovitoj dozi klinci niti ne podnose jer je pregorak, al možete ga kupiti i sebi skuhati čaj) i da nastavim sa onim što sam inicijalno započela.
 
Dakle , suh i nadražujući kašalj.
 
 
MACERAT KORIJENA BIJELOG SLJEZA
 
Pomoć se nalazi u obliku korijena bijelog sljeza ( Althea off.) koji se može nabaviti u svakoj ljekarni a djeluje kao antitusik, antiflogistik i lagani ekspektorans, Svojim sluzima oblaže sluznicu ždrijela i na taj način pomaže kod suhog i nadražujućeg kašlja.
 
Kako pripremiti njegov macerat?
 
5-7g sljezovog korijena ( jedna do dvije velike žlice) ostaviti macerirati u 250ml mlake vode dva sata. Nakon toga procijediti i u malim gutljajima  piti tijekom cijelog dana.
 
Ne zagrijavati!
 
SIRUP OD SLJEZA
 
Ovo je za one odvažnije koji će se odlučiti na ovaj način pomoći klincu i sebi  i utrošiti malo love na kupnju gramske, elektroničke vage, staklenih čaša i sterilnih bočica za sirupe od 200 ml.
Ja sve biljne sirupe radim sama jer ne želim ostavljati lovu za šećerne vodice sa slabim djelovanjem iako ima dobrih sirupa na našem tržištu . Jedan od odličnih i malo reklame za njih vam je Subanov sirup protiv kašlja, dobri su i oni na bazi meda i propolisa al ja volim biti sam svoj majstor. Osim toga, spravljanje sirupa me silno zabavlja. 
 
 
Evo vam receptura:
 
10-15 g* sljezovog čaja - sljezov čaj je čajna mješavina , najčešće, lista bijelog sljeza ( Altheae folium), korijena bijelog sljeza ( Altheae radix), cvijeta bijelog sljeza ( Malvae flos) i korijena sladića ( Glycyrrhizae radix); koja se ,već pripremljena, kupi u ljekarni.
 
Dakle, 10-15 g* sljezovog čaja preliti sa 400 ml uzavrele vode i ostaviti poklopljeno desetak minuta.
 
Odvagnuti u staklenoj graduiranoj čaši 100g meda od kadulje ili ako ga nemate nekog drugog meda i dodati , još topli, procijeđeni infuz do 200 ml. Miješajući, otopiti med i napuniti u bocu za sirup.
 
Sirup čuvati u hladnjaku i popiti u desetak dana .
 
*10 g mješavine čaja za djecu do dvije godine i piti 3x dnevno  kavenu žličicu
12g za djecu od tri do sedam godina, 3x dnevno čajna žličica
15g za djecu od sedam i odrasle, djeca 3x dnevno čajna žličica, odrasli 3xdnevno jušna žlica
 
 
 

luna13 @ 14:30 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.